Следвайте Гласове в Да не се отменя търга на служебното правителство

...
Следвайте Гласове в Да не се отменя търга на служебното правителство
Коментари Харесай

Радев пред ГЕРБ: Нямаме изискване да пращаме оръжие на Украйна, но имате голяма отговорност за съставяне на кабинет

Следвайте " Гласове " в 
Да не се анулира търга на служебното държавно управление за газа. Това предизвести президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на ГЕРБ-СДС. Това е първата от консултациите, които президентът организира с парламентарно показаните политически сили преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление.

За първи път срещите са разсрочени във времето, а не в един ден, както до момента. Няма график, а президентът предизвести, че ще бави процедурата, с цел да даде време на партиите да се схванат.
Също за първи път съвсем целият диалог на Радев с ГЕРБ се излъчваше онлайн. От партията на Бойко Борисов бяха изпратили шестима свои представители - Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов, Деница Сачева, Делян Добрев и Костадин Ангелов.
По време на диалозите избухна спор сред президента Румен Радев и депутата и някогашен министър на външните работи Даниел Митов. Темата бе импортираното от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили проекторешение за даване на оръжие за Украйна, а полемиката стартира след въпрос на Радев към Даниел Митов по какъв начин вижда даването на оръжие на Украйна.

Бих наблегнал на термина военно-техническа поддръжка, акцентира Митов. Закъсняхме, в този момент би трябвало да измием този позор, счита депутатът от ГЕРБ.
В съдействие с МО би трябвало да забележим какви наличия можем да отделим и естествено, да стартираме диалози с нашите съдружници. Следим така наречен ленд-лиз, само че българското държавно управление би трябвало да знае какво да изиска по стратегиите за заменяне, продължи Даниел Митов.Той обърна внимание, че България няма дипломат в НАТО.
" България не стои добре в границите на НАТО и не се възприема като мощен член на евроатлантическата общественост ", продължи Даниел Митов.
Радев реагира на констатацията:  " Дали сме мощен или слаб член зависи от нашия боен потенциал и от нашата съгласуемост. За десетте години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската войска, с цел да изнасяте в този момент. България закъсня с 15 години с модернизацията на армията ", сподели президентът.
Митов от своя страна съобщи, че разнопосочното говорене от страна на институциите дава съображение да ни считат за слаб член на алианса. Имайки поради, че кабинетът на Кирил Петков е заемал доста проукраинска позиция, до момента в който Радев счита, че даването на оръжие би ни направило страна в спора и е рисково за България.
Президентът обърна внимание на това, че върви на срещите на високо равнище на НАТО и на Европейски Съюз и на никое място не е чул упрек към България.
Няма условие страните да дават оръжие на Украйна, акцентира Румен Радев. И посочи, че неговата работа като висш главнокомандващ е да не допусне понижаване на отбранителния потенциал на България.
" Нямаме новите самолети, нямаме новите кораби, нямаме новите 3D зенитни системи, нямаме новите бойни машини ", продължи със задочните укори към ръководството на ГЕРБ Румен Радев.
Затова Десислава Атанасова се намеси в разногласието, като напомни какъв брой пари за армията са дали трите кабинета на Бойко Борисов. " Да кажете, че над 5,2 милиарда лева са тотално неглижиране на българската войска, не е правилно ", обърна се към Радев Атанасова. И на собствен ред попита какъв брой капиталови разноски за защита е направило служебното държавно управление, в което взе участие Кирил Петков. Тя акцентира, че служебното държавно управление ще получи поддръжката на ГЕРБ за още 8 самолета F-16 блок 70.
 

Нужно е държавно управление, което да поеме отговорност в тези сложни времена, съобщи при започване на диалозите с ГЕРБ - Съюз на демократичните сили президентът. Президентът напомни, че редица конституционно избрани органи са с изминал мандат.
" Това, което непрестанно повтаряте - приемането на еврото, е невероятно с шеф на Българска народна банка с изминал мандат ", акцентира Радев.
В отговор на това Делян Добрев съобщи, че е песимистичен по отношение на способността на 48-ото Народно заседание да избере нов шеф на Българска народна банка. Помолен от президента, Добрев показа и антикризисните ограничения на ГЕРБ-СДС, които съгласно партията не би трябвало да изискват пари от бюджета, само че ще подействат " като Ред Бул на стопанската система ".
От свожя страна Томислав Дончев увери, че  " Възможности за съставяне на държавно управление в границите на този парламент има. Въпросът е, че партиите групово са попаднали в рововете, които са издълбали между тях в последните години. Политическият нарцисизъм е взел връх, заплахата от нови избори е налице и за жалост господстват тънките сметки кой каква изгода може да извлече от основаната обстановка ".
" За нас вероятните разновидности са обединени върху правила, а не от аритметически болшинство. От водените диалози досега не мога да отговоря позитивно, че има капацитет за съставяне на ръководещо болшинство от партии, които стоят зад общи правила и цели. Дали би могло да има? Би могло, има процеси на отрезвяване. Ние ще поставим всички старания ", увери Дончев.
" Вярвам, че осъзнавате, че успеха ви на изборите е една голяма отговорност, тъй като страната е в тежка политическа и социално-икономическа рецесия ", съобщи при започване на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предварителния избор.
" Очакванията към носителите на първия мандат са огромни за сформиране на държавно управление, което да може да поеме отговорност за страната ", посочи президента. Той акцентира, че образуването на кабинет ще бъде основно за дължината на живота на 48-ото Народно заседание.
 
" След няколко избора още веднъж ГЕРБ-СДС сме първа политическа мощ. Това го отдаваме частично на разбирането на жителите, че би трябвало да приключат опитите в страната ", уточни от своя страна Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ. " Положихме всички старания с цел да има работещо Народно заседание. Парламентът към този момент работи и се организират чувания и диспути по закони ", посочи още тя.
" Едно от главните провокации ще е зимата, приходите на жителите, поръчките от някои политически сили, че този спор за възможен Бюджет 2023 може да се трансформира в сватбарско наддаване, в подтекста на това, че може още веднъж да има предварителни избори, е тематика за сериозен спор. Само държавническата апозиция на всички политически сили може да не ни изправя пред последващо предизвикателство на идващ стадий, добави Атанасова.
Президентът уточни, че чака да чуе от най-голямата група в Народното събрание визията им за антикризисните ограничения, бюджета, новите изтребители, военната помощ за Украйна, готовността за работа по проекта за резистентност и възобновяване, промяната на управленията в редица значими институции в страната, чийто мандат е изминал. " Приемането на еврото не може да се случи от шеф на Българска народна банка с изминал мандат ", безапелационен беше той.
Румен Радев акцентира на старта на консултациите, че чака партиите в Народното събрание да поемат отговорността си и да не се позволява грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата активност на Народното събрание.
" Важно е и вашето отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния избирателен детайл, и дали той ще даде опция за извършване на целите. Или ще отидем на 3% недостиг, или на 6.6% в цялостно нарушаване на Маастрихтските критерии ", уточни Радев.
Делян Добрев показа по време на консултациите седемтте антикризисни ограничения, които ГЕРБ ще внесе в Народното събрание. " За първи път от началото на годината служебният кабинет организира търг за покупка на газ. Отстъпките, които се реализираха, са надалеч по-добри от предходните контракти за доставка на газ. От първи януари ще желаеме нова тръжна процедура за доставка на газ, тъй като това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при съблюдаване на периода от 1 януари 2024 година ", осведоми Добрев.
Източници: dariknews.bg, бТВ, " 24 часа ", epicenter.bg
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР